Skoči na glavno vsebino

Pilonovci po znanje tudi v evropske vrtce 2020-2022/Learning by teaching in european kindergartens 2020-2022

To jesen je 47 dijakinj in dijakov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, programa Predšolska vzgoja, okusilo Erasmus+ izkušnjo mobilnosti v praktičnem izobraževanju in usposabljanju, v štirih evropskih državah: Litvi, Italiji, Portugalski in Španiji. Prepoznavali so multikulturnost, timski duh in druge socialne veščine, z delom v vrtcih pa so okrepili poklicno kompetentnost.

Koordiniranje takega števila mobilnosti predstavlja velik izziv, sploh v časih »nove sedanjosti«, ko se vse prilagaja najprej upoštevanju pogojev za zajezitev koronavirusnih okužb in šele nato ostalim potrebam. Dvotedenske mobilnosti v Litvi, Španiji in na Portugalskem smo uspešno izpeljali, medtem, ko je skupina 13 dijakinj in spremljevalna učiteljica, pretežni del mobilnosti, preživela v »covid karanteni« v Palermu. A zavzetost in volja dijakov, da aktivno sodelujejo ter opazni pozitivni učinki, mi vedno znova dajo moč in voljo, da vztrajam.

Dijaki so začutili, da so mobilnosti, ki jim jih omogoča Evropska komisija tista priložnost, ki jih oblikuje kot evropejce, jim širi obzorja, krepi odgovornost in kritično mišljenje, jim omogoča medkulturni dialog in s tem tolerantnost in sočutje. Shema programa Erasmus+ za naslednja štiri leta še naprej podpira krepitev vseživljenskih kompetenc, zato se bomo trudili biti zraven.

Karmen Lemut, koordinatorka projektov Erasmus+ mobilnost v PIU

Litva
Portugalska
Španija
Italija
Dostopnost