Skoči na glavno vsebino

Erasmus+ 2016/17

V letu 2016 so nam odobrili dvoletni projekt mobilnosti Erasmus+ 2016-2017, z nazivom PREDŠOLSKA VZGOJA V TUJINI (DIJAKI IN OSEBJE NA PRAKSI IN USPOSABLJANJU) / PRE-SCHOOL EDUCATION ABROAD (STUDENT AND STAFF IN SITU TRAINING), in številko projekta KA1-VET-9/16.

 Budimpešta 2016

Izvedel se je projekt PREDŠOLSKA VZGOJA V TUJINI – DIJAKI IN OSEBJE NA PRAKSI IN USPOSABLJANJU. Skupina 14 dijakinj in 1 dijak so bili na mobilnosti v Budimpešti. Praznični 1. november so izkoristili za ogled čudovitega mesta kar “z vrha”, s Citadele.

citadella

V prijetnem jesenskem vzdušju so se sprehajali in brcali listje po Mestnem logu, se fotografirali z junaki na Trgu herojev, pred hostlom, in pred veličastno Štefanovo baziliko.

budimpešta kolaž

V sredo, 2. novembra, na prvi delovni dan, so že resno opravili formalnosti v zvezi z mobilnostjo: sestanek skupine z učiteljico spremljevalko, pa še en sestanek pri parterski organizaciji 1CEBA in predstavitev vrtca Little Star Kindergarten. Motivacija je ves čas le naraščala. Delali so izmensko delo v dopoldanskem in popoldanskem času.

budimpešta vrtec

Utrinki ogleda mesta, parlamenta, Ribiške utrdbe in drugih znamenitosti.

budimpešta panorama

Dunaj 2016

1. november: Mesto smo si najprej ogledali s ptičje perspektive. “Splezali” smo na 252 m visot Donaturm, od koder se ponuja odličen razgled na Dunaj in lepo modro Donavo

dunaj3

2. november: Dan D. Veliko pričakovanje in hitro bitje srca. Adrenalin nam je tekel po žilah, ko smo odhajali proti svojim delovnim mestom. Najprej smo imeli sestanek s predstavnicama organizacije Austraining. Po topelm sprejemu pri ravnateljici multilingvističnega vrtca MULTIKA smo se razdelili v skupine in odšli na različne konce mesta.

dunaj 6

Zvečer smo se sprehodili po ringu, mimo Univerze, Votivne cerkve, avstrijskega parlamenta, vrhovnega sodišča, Hofburga, do razkošne operne hiše. Čeprav so bile trgovine na Koroški ulici že zaprte smo začutili razkošnje Dunaja, saj je na bližnjem vogalu nekdo pekel kostanje, v sosednji ulici pa je nekdo igral violino. Po ulicah je vlekel mrzel zrak, ki je že napovedoval prihod božičnega Dunaja.

dunaj2

Vikend smo namenili raziskovanju Dunaja. V soboto smo obiskali živalski vrt in občudovali 71 dni stari pandi dvojčici, ter druge eksotične in malo manj eksotične živali. Povzpeli smo se še do Gloriete, kjer se ponuja čudovit razgled na mesto. Dan smo zaključili v Schoenbrunnski kavarni, kjer smo degustirali pravi štrudelj in sacher torto. Deževno nedeljo smo namenili raziskovanju središča mesta pod vodstvom vodičke. Ogledali smo si tudi umetnostno-zgodovinski muzej, naravoslovni muzej in grobnice Habsburžanov v Kapucinski cerkvi. Na Dunaju že diši po praznikih, le še nekaj dni pa nas loči do svečanega prižiganja dunajske okrasitve.

dunaj 5

 

Milano 2017

Naš prvi dan je zaznamoval ogled veličastne cerkve – Duoma. Imela sem visoka pričakovanja, a nobena slika, ki sem jo našla na spletu ni bila enakovredna srečanju v živo. Ob pogledu na katedralo mi vedno znova zastaja dih.

Že prvi dan smo se odpravile v središče Milana, do Piazza del Duomo. Ogledale smo si katedralo in Galerijo Vittorio Emanuelle II. Tu je veliko trgovin in prestižnih modnih znamk, katere smo erazmovke samo občudovale, saj so cene zelo visoke. V prostem času smo si že marsikaj ogledale, med drugim tudi otroški Muba muzej, ki je znan po svoji taktilni in multisenzorični metodi učenja po  Brunu Munariju.

Obiskale smo tudi Ippodromo San Siro, kjer smo si ogledale veličastnega konja. Naredili so ga  po skicah umetnika iz Firenc, Leonarda Da Vincija. Logistiko z metroji smo hitro usvojile in prečesale to mesto po dolgem in počez. V petek smo se po končanem praktičnem usposabljanju z delom in po večerji s tramvajem odpeljali do rečnih kanalov. Ulice ob kanalih zaživijo, ko se zdani saj se ljudje zbirajo v malih barih, ki so postavljeni eden ob drugemu. Ta kraj je bil meni  eden najlepših obiskanih predelov in ga priporočam vsakemu, ki bo v prihodnosti obiskal Milan. Ne bo mu žal, saj je zares prečudovito. Milan me je očaral s svojo značilno italijansko hrano,  glasbo, umetnostjo, plesom  na ulicah, lepih in velikih parkih,  znamenitostih, po založenih trgovskih ulicah in počasnem ritmu in načinu življenja.

Podelitev Europass certifikatov na zaključni prireditvi Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, maj 2017

 

Povezave Erasmus+ 2016:

 

Dostopnost